NOUTATI
Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2
Cafeaua din regiunea Sidamo este cultivată în faimoasa vale ,,Great Rift”, care trece prin Kenya și taie direct inima Etiopiei. Aici cresc multe dintre cele mai renumite cafele din lume, chiar de-a lungul văii sau pe versanții munților.
Etiopienii au consumat cafea în cantități mai mari și de mai mult timp decât oricare alți oameni de pe planetă. Există diverse legende despre felul în care a apărut cafeaua aici, dar ce se știe cu siguranță este că etiopienii consumă cafea de acum aproape 1000 de ani. Consumul de cafea este o parte profundă a culturii etiopiene și un element important al identității oamenilor de acolo.
Cel mai important lucru de reținut despre cafeaua etiopiană este faptul că Etiopia este patria mamă a cafelei Arabica. Într-un anumit sens, toată cafeaua Arabica este etiopiană, indiferent dacă este cultivată în America Latină, în Indonezia sau pe un deal în Sidama.
Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2 este cultivată în regiunea Sidamo, la sud de capitala Addis Abeba. Este cea mai sudică și cea mai productivă provincie din țară. Regiunea este bine cunoscută, pentru că are condiții climatice ideale pentru creșterea cafelei. Toate acestea se datorează altitudinilor mari, între 1600 – 1900 de metri, precipitațiilor ample, temperaturii optime și solului bogat în nutrienți.
Pământul din Sidamo este în general roditor și verde, fiind foarte cultivat. Sidamo este bogat în varietăți de arome ale cafelei. Notele cafelei din regiunea Sidamo sunt cunoscute pentru caracteristicile fructate intense. O altă carcateristică a cafelei din regiunea Sidamo este faptul că, deși spălată de multe ori, tot își păstrează tendința fructată și are o aromă mult mai clară și intensă față de restul.
Washed Sidamo reprezintă, de obicei, o cafea de înaltă calitate, cu arome unice, cum ar fi lămâie dulce și arome florale, un echilibru ideal între aciditate și dulceață. Uneori, acest tip poate fi comparat cu cafeaua din regiunea Yirgacheffe. Cafeaua Washed Sidamo este divizată în următoarele trei subregiuni geografice:
Sidama A: Borena, Benssa, Guji, Chire, Bona, Zuria, Arroressa, Arbigona, Bale, Arsi și West Arsi. [Hawassa arrival]
Sidama B: Aleta Wendo, Dale, Chiko, Dara, Shebedino, Amaro, Dilla Zuria, Wensho și Loko Abaya. [Hawassa]
Sidama C: Kembata & Timbaro, Wellayta, South Omo și Gamogoffa. [Soddo]
Pentru cafeaua etiopiană, gradul 2 înseamnă că acea cafea este spălată. De asemenea, diferența dintre gradele 1 și 2 este definită de numărul de defecte vizibile în boabe. Dacă o cafea primește o clasificare de gradul 1, are 0 – 3 defecte, acest lucru fiind extrem rar. Gradul 2 de cafea permite 4 – 12 defecte. Așadar, vorbim despre o cafea cu un număr mic de defecte ale bobului, de unde rezultă și calitatea net superioară a produsului.
Profil de arome: note de citrice, ciocolată, lapte, frunze de ceai, corp moale echilibrat, neted, fin, delicat, curat, neted, ceai, dulce, floral, lămâie, aciditate citrică.
Din aceeasi categorie:
Despre Frappé – origini, variații și arome
Cuvântul Frappé provine din limba franceză de la jumătatea secolului al 19-lea și înseamna ,,înghețat”. Deși acum asociem cuvântul cu o anumită cafea rece, atunci era folosit pentru a descrie orice băutură înghețată (precum sucul de fructe) sau un lichior servit peste...
Destinații pe care orice iubitor de cafea ar trebui să le viziteze
Ai o pasiune pentru călătorii? Visezi la orașe pline de atracții culturale sau plaje tropicale îndepărtate? Dar ce spui despre tărâmurile cafelei? Dacă ești un iubitor al cafelei de calitate, dacă îți place să afli lucruri interesante despre cafea, articolul acesta...
Vinul, cafeaua și aromele naturale ale acesteia
Cafeaua este percepută de majoritatea consumatorilor ca fiind acea băutură energizantă care ne trezește dimineața. În acest articol vă propunem o nouă perspectivă din care să privim această bautură - aceea a aromelor naturale. Dar, mai întâi, să discutăm puțin...