Cuvântul Frappé provine din limba franceză de la jumătatea secolului al 19-lea și înseamna ,,înghețat”. Deși acum asociem cuvântul cu o anumită cafea rece, atunci era folosit pentru a descrie orice băutură înghețată (precum sucul de fructe) sau un lichior servit peste gheață mărunțită. Deci, cum a devenit o variantă atât de populară de cafea? Pentru asta trebuie să le mulțumim grecilor.

 

Originile Frappé -ului

Referințele pentru acest tip de cafea au început la jumătatea secolului 19, când au apărut câteva tipuri de cafea numite ,,Café Frappé”. Unele aveau o consistentă foarte moale, iar altele erau similare cafelei servite cu gheață. Nu mai devreme de 1957, grecii au inventat o versiune de café frappé făcută cu cafea instant, care a devenit foarte populară.

Există și mai multe povești. Un reprezentant al companiei Nestlé a prezentat o băutură instant făcută din ciocolată, pentru copii, mixând ciocolata cu laptele și amestecând totul într-un shaker. Un angajat al companiei era în pauza de cafea, când a realizat că nu mai are apă fierbinte pentru a-și prepara cafeaua instant. Atunci a avut ingenioasa idee de a amestecă cafeaua instant granulată cu apă rece și cuburi de gheață în shaker, pentru a-și crea cafeaua. Restul, așa cum spun ei, este istorie.

 

Preparare tradițională versus Preparare modernă

Frappé-ul, așa cum grecii l-au creat, are o rețeta simplă. Într-un shaker de cocktail-uri sau într-un mixer, adaugi unul sau două pliculețe de cafea instant, zahăr după gust și puțină apă. Dacă folosești un shaker, te ajută să aduci spuma cafelei deasupra. Poate fi servit cu sau fără lapte.

Versiunea care este acum populară în coffee shop-uri presupune folosirea unui blender. Amesteci bine cuburile de gheață, laptele, zahărul, cafeaua instant, puțină apă, arome sau siropuri la alegere (chiar și alcool) în blender și torni totul într-un pahar înalt. Îi adaugi ca topping orice dorești – frișcă, înghețată, sirop de ciocolată, pentru că nu poți da greș.

 

Ce este atunci Frappuccino și de ce pare identic cu Frappé-ul?

Această este o întrebare bună. Se observă cu ușurință faptul că ,,frappuccino” este format două cuvinte: ,,frappé” și ,,cappuccino”.

În zona Bostonului, unde își are originea această băutură, frappé nu este altceva decât un millshake foarte dens, amestecat cu înghețată.

Frappuccino, o băutură creată prin combinarea milkshake-ului cu cafeaua, a fost inventată, distribuită și vândută de către The Coffee Connection, un magazin de cafea din estul statului Massachusetts. Când Starbucks a cumpărat magazinul în 1994, a preluat dreptul de a crea, vinde și distribui această băutură.

Variații ale Frappe-ului

De când cultura de cafea s-a îmbogățit, cafenelele au început să își diversifice variantele de cafea, pentru a mulțumi cât mai multe gusturi ale consumatorilor. Această este o veste bună pentru clienți. În timp ce grecii merg pe varianta tradițională și folosesc cafea instant, restul lumii preferă popularul espresso. Doar amesteci un espresso dublu cu zahăr și gheață și îl servești clientului. Unele cafenele adaugă lichior pentru a oferi o altă experiență în ceea ce privește aroma frappé-ului.

Există și mai multe variante de a crea frappé-ul. Bulgarii, de exemplu, amestecă frappé-ul cu Coca Cola, în locul apei. În Danemarca vei găsi frappé-ul făcut cu lapte rece, iar sârbii își crează frappé-ul cu lapte sau înghețată și puțină frișcă pe deasupra.

Totul depinde doar de gusturile fiecăruia, însă, nu trebuie să uităm că tipul de cafea folosit pentru crearea frappé-ului influențează aroma acestuia. Cafe del Sol îți oferă plăcerea unui frappé perfect pe care îl poți degusta cu cei dragi.