NOUTATI

Sănătatea într-o ceașcă – O noua perspectivă asupra cafelei

Probabil că ați aflat despre nenumăratele beneficii pe care le oferă o ceașcă de cafea, inclusiv din articolele noastre. De această dată vom discuta în particular despre o nouă perspectivă asupra cafelei, sănătății si despre secretul ce stă la mijloc – antioxidanții.

Ce sunt antioxidanții?

Organsimul uman produce radicali liberi și antioxidanți.

Primii dintre aceștia provin din surse interne (stres, șoc emoțional) sau externe (alimentație nesănătoasă, tutun, alcool, poluare, etc.) și atacă celulele sănătoase, transformându-le chiar în alți radicali liberi. Astfel, se provoacă o reacție în lanț ce duce la diferite boli: diabet, artrită, Alzheimer`s, Parkinson`s, cancer, boli cardiace etc.

Antioxidanții reprezintă compuși de vitamine și/sau minerale pe care îi găsim în general în fructe și legume, care împiedică oxidarea celulelor organismului uman și care luptă împotriva radicalilor liberi.

Avem nevoie constant de antioxidanți pentru a ne păstra sănătatea intactă, întrucât trăim într-un mediu din ce în ce mai poluat, iar viața de zi cu zi de multe ori nu ne permite să ne menținem alimentația sănătoasă.

Cafeaua și antioxidanții

Conform studiilor făcute în ultimii ani asupra consumatorilor de cafea, multe din bolile enumerate mai sus au un risc mult mai mic de a se întâmpla.

Motivul? Antioxidanții pe care cafeaua îi contine, în special nivelul ridicat de acid clorogenic.

Analizându-se în mod exhaustiv principalele alimente ce conțin un număr ridicat de antioxidanți, s-a descoperit faptul că cel mai mare nivel de astfel de compuși se regăsește în cafeaua 100% Arabica prăjită și preparată.

Sursa: https://puritycoffee.com/antioxidants-coffees-secret-to-better-health-and-disease-prevention/

Conform rezultatelor acestui grafic, cafeaua prăjită conține mai multi antioxidanți decât afinele, ceaiul verde sau salata Kale.

Dar cum trebuie prăjită cafeaua pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți?

Mai deschis înseamnă mai sănătos

În studiul numit “Cellular Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Coffee Extracts with Different Roasting Levels” sau ,,Antioxidanții celulari și efectele antiinflamatorii ale extractelor de cafea la diferite nivele de prăjire” realizat in Seoul, Korea, și publicat în Jurnalul de Medicină Alimentară, în decembrie 2017, s-a ajuns la concluzia că, pe măsură ce este mai puțin prăjită cafeaua, aceasta își păstrează un nivel mai ridicat de antioxidanți.

În acelasi studiu, s-a analizat cantitatea de cofeina la fiecare stadiu de prăjire, iar concluzia a fost ca acesta nu se modifică semnificativ pe durata prăjirii.

La final, vă propunem  Cafe del Sol, o cafea 100% Arabica, prăjită mediu pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii și pentru a vă bucura de aromele naturale ale acesteia.

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Cafeaua din regiunea Sidamo este cultivată în faimoasa vale ,,Great Rift”, care trece prin Kenya și taie direct inima Etiopiei. Aici cresc multe dintre cele mai renumite cafele din lume, chiar de-a lungul văii sau pe versanții munților. Etiopienii au consumat cafea în...

citește mai mult