NOUTATI

Diferența dintre cafeaua Arabica și cafeaua Robusta

Poate ați observat faptul că pe ambalajele de cafea deseori apare inscripționat ,,100% arabica”, ,,cafea robusta” sau blend/amestec. Dacă v-ați întrebat ce înseamnă acești termeni, articolul nostru vă va fi de un real folos.

Știați că există peste 100 de specii de plante de cafea? Arabica și Robusta sunt doar două dintre ele, cele mai cunoscute și în același timp și cele mai cultivate. Dar care este diferența dintre boabele de cafea Robusta și cele de cafea Arabica și de ce contează atât de mult pe care le folosim atunci când ne preparăm cafeaua de dimineață?

În cele ce urmează vă vom prezenta diferențele dintre aceste două specii de cafea pe baza mai multor criterii.

 

  1. Cultivarea cafelei

Arborii de cafea arabica cresc la altitudini mari, între 600 și 2000 m, fiind mai pretențioși la condiții nefavorabile și factori dăunători și totodată mai greu de cultivat, în timp ce Robusta se cultivă la altitudine cuprinsă între 0- 800 m, are un randament mai bun și necesită costuri de producție mai mici.

 

  1. Producție

Arabica reprezintă peste 75% din producția mondială de cafea, în timp ce Robusta doar 25%.

 

  1. Principalii producători

În acest moment Brazilia este țara cu cea mai mare producție de cafea Arabica, în timp ce supremația în producția de cafea Robusta îi aparține Vietnamului.

 

  1. Aspect

Forma boabelor de cafea Robusta este una rotundă, în timp ce boabele de cafea Arabica sunt ovale.

 

  1. Cantitatea de cofeină

Robusta conține mult mai multă cofeină decât Arabica. Nivelul de cofeină din cafeaua Robusta poate ajunge până la 2,7%, în timp ce Arabica atinge un maxim de 1,5%, aproape jumătate.

 

  1. Compoziția chimică

Boabele de Arabica conțin cu 60% mai multe lipide și aproape dublu cantitatea de zaharuri naturale față de boabele de Robusta, această diferență afectând gustul cafelei din ceașcă.

 

  1. Gust

Motivul pentru care cafeaua arabica este cea mai populară cafea din lume este GUSTUL.

Boabele de cafea Robusta, datorită cantității mai mari de cofeină și mai mici de zaharuri, au un gust mai acid și amar, fiind destinată consumatorilor ce doresc o cafea intensă, din același motiv fiind și sursa principală pentru cafeaua instant.

Cafeaua Arabica, datorită conținutului mare de zaharuri naturale are un gust aromat, dulce, fructat, preluând diferitele arome din solurile specifice regiunilor în care este cultivată: America de Sud, Africa, India sau Indonezia.

Arabica este specia de cafea ce a dezvoltat o paleta de peste 850 de arome, în comparație cu vinul care are undeva la 200 de arome, motiv pentru care este singura specie de cafea folosită la competițiile mondiale.

 

  1. Costul boabelor

Toate aceste referințe se reflectă în prețul cafelei, Arabica fiind de 2 ori mai scumpă decât Robusta.

 

La final vă propunem Café del Sol, festivalul aromelor naturale, 100% arabica, o cafea specifică țării de origine, Brazilia, ce vă va incanta papilele gustative în fiecare dimineață.

 

Café del Sol – Când gustul chiar contează.

 

Din aceeasi categorie:

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Cafeaua din regiunea Sidamo este cultivată în faimoasa vale ,,Great Rift”, care trece prin Kenya și taie direct inima Etiopiei. Aici cresc multe dintre cele mai renumite cafele din lume, chiar de-a lungul văii sau pe versanții munților. Etiopienii au consumat cafea în...

citește mai mult