NOUTATI
Sănătatea într-o ceașcă – O noua perspectivă asupra cafelei
Probabil că ați aflat despre nenumăratele beneficii pe care le oferă o ceașcă de cafea, inclusiv din articolele noastre. De această dată vom discuta în particular despre o nouă perspectivă asupra cafelei, sănătății si despre secretul ce stă la mijloc – antioxidanții.
Ce sunt antioxidanții?
Organsimul uman produce radicali liberi și antioxidanți.
Primii dintre aceștia provin din surse interne (stres, șoc emoțional) sau externe (alimentație nesănătoasă, tutun, alcool, poluare, etc.) și atacă celulele sănătoase, transformându-le chiar în alți radicali liberi. Astfel, se provoacă o reacție în lanț ce duce la diferite boli: diabet, artrită, Alzheimer`s, Parkinson`s, cancer, boli cardiace etc.
Antioxidanții reprezintă compuși de vitamine și/sau minerale pe care îi găsim în general în fructe și legume, care împiedică oxidarea celulelor organismului uman și care luptă împotriva radicalilor liberi.
Avem nevoie constant de antioxidanți pentru a ne păstra sănătatea intactă, întrucât trăim într-un mediu din ce în ce mai poluat, iar viața de zi cu zi de multe ori nu ne permite să ne menținem alimentația sănătoasă.
Cafeaua și antioxidanții
Conform studiilor făcute în ultimii ani asupra consumatorilor de cafea, multe din bolile enumerate mai sus au un risc mult mai mic de a se întâmpla.
Motivul? Antioxidanții pe care cafeaua îi contine, în special nivelul ridicat de acid clorogenic.
Analizându-se în mod exhaustiv principalele alimente ce conțin un număr ridicat de antioxidanți, s-a descoperit faptul că cel mai mare nivel de astfel de compuși se regăsește în cafeaua 100% Arabica prăjită și preparată.
Sursa: https://puritycoffee.com/antioxidants-coffees-secret-to-better-health-and-disease-prevention/
Conform rezultatelor acestui grafic, cafeaua prăjită conține mai multi antioxidanți decât afinele, ceaiul verde sau salata Kale.
Dar cum trebuie prăjită cafeaua pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți?
Mai deschis înseamnă mai sănătos
În studiul numit “Cellular Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Coffee Extracts with Different Roasting Levels” sau ,,Antioxidanții celulari și efectele antiinflamatorii ale extractelor de cafea la diferite nivele de prăjire” realizat in Seoul, Korea, și publicat în Jurnalul de Medicină Alimentară, în decembrie 2017, s-a ajuns la concluzia că, pe măsură ce este mai puțin prăjită cafeaua, aceasta își păstrează un nivel mai ridicat de antioxidanți.
În acelasi studiu, s-a analizat cantitatea de cofeina la fiecare stadiu de prăjire, iar concluzia a fost ca acesta nu se modifică semnificativ pe durata prăjirii.
La final, vă propunem Cafe del Sol, o cafea 100% Arabica, prăjită mediu pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii și pentru a vă bucura de aromele naturale ale acesteia.
Vinul, cafeaua și aromele naturale ale acesteia
Cafeaua este percepută de majoritatea consumatorilor ca fiind acea băutură energizantă care ne trezește dimineața. În acest articol vă propunem o nouă perspectivă din care să privim această bautură - aceea a aromelor naturale. Dar, mai întâi, să discutăm puțin...
Ghidul cafelei de origine Brazilia
Generalități Brazilia este a cincea țară ca mărime din lume, ocupând, în același timp, locul 5 ca populație în clasamentul mondial. Este cunoscută pentru pasiunea pe care poporul său o are pentru fotbal, samba și cafea. De altfel, este un mediu excelent pentru...
Ce tip de cafea conține cea mai mare cantitate de cofeină?
Câteodată, nu îți dorești decât un avânt puternic dimineața, pentru a începe o zi productivă. Sunt zile în care necesitatea unei cafele tari este pe primul plan, dar și zile sau momente în care dorești să savurezi o cafea aromată, având grijă, în același timp la...