NOUTATI

Ce tip de cafea conține cea mai mare cantitate de cofeină?

Câteodată, nu îți dorești decât un avânt puternic dimineața, pentru a începe o zi productivă. Sunt zile în care necesitatea unei cafele tari este pe primul plan, dar și zile sau momente în care dorești să savurezi o cafea aromată, având grijă, în același timp la aportul de cofeină pe care îl aduci organismului.

Așadar, optezi pentru cafea prăjită ușor, mediu sau intens? Vrei o cafea la ibric, o cafea la filtru sau un espresso? Cafea Arabica sau Robusta? Știi raportul dintre tipul de cafea, de prăjire sau metoda de preparare și cantitatea de cofeină?

Răspunsurile de mai jos s-ar putea să te surpindă, așadar învață ce cafea să alegi și cum să o prepari pentru a ști câtă cofeină îi oferi organismului tău.

Metode de prăjire: Ușoară, Medie, Intensă

Este dovedit de catre cercetatori că tipul de prăjire nu influențează decât în niște limite foarte mici cantitatea de cofeină din cafea.

Prăjirea ușoară. Medie. Intensă

Contrar așteptărilor, de multe ori chiar cafeaua prăjită ușor este cea care conține mai multă cofeină. Practic, prin prăjirea îndelungată a boabelor, se pierde o cantitate mică de cofeină. Așadar, prăjirea ușoară, care durează mai puțin, lasă mai multă cofeină în boabele de cafea. Totuși, prăjirea elimină foarte puțin din cofeină, deoarece aceasta este un compus foarte stabil.

În schimb, se întâmplă ca boabele să se extindă în timpul prăjirii intense și să piardă din conținutul de apă, devenind din ce în ce mai puțin dense. Astfel, dacă măsurăm cofeina în funcție de volum, cea prăjită mai ușor va conține un număr mai mare de boabe într-o lingură, spre exemplu.

Cafeua prăjită intens este considerată mai tare din cauza gustului amar. Ceea ce trebuie să știi este faptul că nivelul de amăreala nu are nicio legătură cu cantitatea de cofeină deci implicit cu taria cafelei. De fapt, gustul amar este un efect secundar al unei prajiri neconforme deci un gust de arsura propriu-zisă a boabelor de cafea.

Metoda de preparare

Dacă diferența de cofeină dintre cafelele prăjite în diferite moduri este mică, ce se întâmplă cu metoda de preparare? Are un espresso mai multă cofeină decât o cană de cafea la filtru sau la ibric?

Cantitatea de cafeină extrasă în timpul preparării se modifică în funcție de metoda folosită. Dar, din nou, nu atât de mult cât consumatorii tind să creadă. Ca regulă generală, cu cât este mai lungă metoda de preparare, cu atât trebuie să ne așteptăm la mai multă cofeină la fiecare servire.

De obicei, un espresso de 30 mililitri are o cantitate de aproximativ 40 de miligrame de cofeină. Și o cană de cafea la filtru de 120 mililitri are aproximativ 120 de miligrame de cofeină. Espresso este mult mai puternic raportându-ne la gramajul fiecărei băuturi. Dar, de obicei, nu consumăm o cană mare de espresso, pe când o cană mare de cafea la filtru sau la ibric – da. Asta înseamnă că primim mai multă cofeină într-o ceașca de cafea la filtru sau la ibric decât într-una de espresso.

Tipul de boabe: Robusta vs. Arabica

Aici este adevărata diferență. Când decidem ce fel de cafea preferăm, câtă cofeină ne dorim, avem de făcut o singură alegere: Arabica sau Robusta.

Boabe Robusta:

Boabele Robusta au aproape de două ori mai multă cofeină decât Arabica (iar unele au aproape de patru ori mai multă). Cafeaua Robusta este mai ieftin de cultivat, iar conținutul ridicat de cofeină înseamnă că este mai rezistentă la dăunători. Deci, veți găsi, de obicei, aceste boabe în amestecuri mai ieftine sau în cafeaua instant.

În schimb în cafeaua Robusta nu veți descoperi aceeași aromă plăcută și aceeași calitate a savorii și a cafelei în sine. Gustul este mai amar, mai acid.

Boabe Arabica:

O cafea aromată, gustoasă și de înaltă calitate este făcută din boabe Arabica. Gustul este mai complex și rezultatele sunt mult mai bune, indiferent de tipul de prăjire.

Cum rămâne cu cafeaua decofeinizată?

Ai crede că povestea este simplă: cafeaua decafeinizată nu are cofeină, nu?

Ei bine, aproape.

Cafeaua decofeinizată este tratată înainte de prăjire, în mod tipic cu apă, dioxid de carbon sau solvenți, pentru a elimina cea mai mare parte a cofeinei. Dar nu este complet lipsită de cofeină.

Cafeaua decofeinizată are, în mod obișnuit, aproximativ 97% din cantitatea de cofeină eliminată. Pentru o ceașcă de cafea, te poți aștepta la 5-10 miligrame de cofeină, în funcție de boabe și de procesul de decofeinizare. Dacă ai nevoie să elimini complet cofeina din dietă, nu poți alege cafeaua decofeinizată. Va trebui să renunți la cafea cu totul.

 

Există multe concepții greșite despre cantitatea de cafeină din diferite tipuri de cafea. Majoritatea acestor mituri sunt plauzibile, astfel încât este ușor să le crezi. Ține minte: prăjirea nu joacă cel mai important rol, metoda de preparare poate face diferența, dar nu majoră, iar alegerea dintre Robusta și Arabica este factorul major.

Café del Sol – Când gustul chiar contează.

 

Din aceeasi categorie:

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Cafeaua din regiunea Sidamo este cultivată în faimoasa vale ,,Great Rift”, care trece prin Kenya și taie direct inima Etiopiei. Aici cresc multe dintre cele mai renumite cafele din lume, chiar de-a lungul văii sau pe versanții munților. Etiopienii au consumat cafea în...

citește mai mult