NOUTATI

Yirgacheffe Ethiopia

Etiopia este situată în Cornul Africii și este mărginită de Somalia spre sud-est, Djibouti la est, Kenya spre sud, Sudan către est și Eritreea spre nord-est. Aceasta ocupă regiunea înaltă a platoului dintre câmpiile Nilului din Sudan și Eritreea. Etiopia este una dintre cele mai mari țări din Africa, cu o suprafață de peste 1,13 milioane de kilometri pătrați. Are o topografie amplă, cu altitudini de la aproximativ 100 de metri sub nivelul mării în depresiunea Danakil, la 4600 de metri deasupra nivelului mării în Munții Semien.

Etiopia este centrul principal al producției de cafea Arabica. Aceasta a crescut aici în sălbăticie, în pădurile din zonele sud-vest ale regiunilor Kaffa și Buno din Etiopia de mii de ani. Conform legendei, cafeaua a fost descoperită în secolul al IX-lea de către un căprar pe nume Kaldi, pe aceste meleaguri. El a observat energia pe care au căpătat-o caprele sale, după ce au mâncat “cireșele” din pomul de cafea, așa că a încercat și el același lucru. Mai târziu, un călugăr a descoperit obiceiul lui Kaldi și a dus la mânăstire cireșe de cafea. Le-a prăjit și a preparat cafeaua, a consumat-o alături de alți călugări și, ca urmare, au putut să rămână treji în timpul nopților lungi de rugăciune. De atunci, cafeaua a fost acceptată pe scară largă ca o băutură stimulantă.

Etiopia are peste 70 de grupuri etnice care vorbesc peste 200 de limbi. Ca rezultat, cafeaua este numită Bunna (Amharic), Bun (Tigrigna), Buna (Oromifa), Bono (Kefficho) și Kawa (Guragigna). Unii susțin că majoritatea denumirilor pentru cafea provin din numele districtelor Kafa și Buno. Francezii și spaniolii o numesc Cafe, italienii o numesc Caffe, germanii – Kaffee, finlandezii – Kahvi, olandezul – Koffie, iar grecii – Kafes. Toate sunt aproximări fonetice ale cuvântului etiopian.

Yirgacheffe este una dintre cele mai bune cafele cultivate în zona montană. Are aciditate fină, corp și aromă. Multe persoane sunt atrase de caracteristicile sale delicate, florale și de ceai. Crește la o altitudine de 1700 – 2200 m deasupra nivelului mării, fiind considerată cafeaua care crește la cea mai mare altitudine din sudul Etiopiei, o regiune exotică, cunoscută pentru cafeaua fină. Datorită altitudinii, cafeaua este cunoscută pentru dezvoltarea riguroasă și greoaie. Acest fapt oferă copacilor timpul necesar să livreze boabelor de cafea nutrienții ce conferă o bună savoare.

Fermierii de cafea Yirgacheffe sunt deseori membri ai YCFCU (Uniunea Cooperativă a Fermierilor de Cafea Yirgacheffe), care cuprinde 23 de cooperative și peste 40 000 de fermieri. Consolidarea procesului, sortarea și vânzarea funcționează separat, pentru un marketing mai eficient și cu un mai mare control asupra reputației cafelei ethiopiene.

Perioada de recoltare este octombrie – decembrie, procesul de măcinare bazându-se pe spălare, apoi pe uscare la soare. Cafeaua Yirgacheffe are o bogată aromă dulce florală și o savoare complexă, fructoasă, de ceai floral sau citrice. Cafeaua Yirgacheffe prezintă o aciditate crescută odată cu intensitatea, aroma sălbatică și o complexitate de note florale, câteodată cu o idee de cocos prăjit. Consumatorii ei menționează frecvent că gustul este vibrant, iar cafeaua poate prezenta subtonuri de vin, alune sau ciocolată, mandarină sau citrice.

O prăjire medie a cafelei etiopiene Yirgacheffe este cea mai bună alegere pentru boabele de cafea verzi, pentru că îi permite să își păstreze calitățile delicate și îi sporește aciditatea. O prăjire medie spre intensă poate fi o opțiune pentru cei care preferă o cafea mai tare și dulce. Prin prăjirea intensă sau foarte intensă, însă, cafeaua tinde să piardă unele dintre cele mai fine calități ale sale.

Cheia unei prăjiri perfecte începe mereu cu o cafea verde desăvârșită, de la un angrosist cu reputație. Importatorii de cafea verde au în mod normal o gamă diversă de cafea Yirgacheffe și pot oferi mostre pentru a experimenta diferitele arome.

Prepararea cafelelei Yirgacheffe

Cu mare grijă în procesul de creștere, recoltare, procesare, sortare, distribuție, prăjire și până la stadiul final de livrare, aprecierea produsului final stă în metoda de preparare și în preferințe. Cafeaua premium, de înaltă calitate, Yirgacheffe, ar trebui apreciată în adevaratul sens al cuvântului, atunci când este folosit un frechpress sau când nu este folosit filtrul de hârtie în aparatul de cafea, deoarece doar așa se poate experimenta întregul spectru de arome. Filtrele de hârtie păstrează zațul, lăsând în ceașcă cafeaua pură, fără urme. Acest lucru este apreciat, însă procesul elimină și toate uleiurile cafelei care conțin, de fapt, aroma esențială.

Gusturile sunt nenumărate, tocmai de aceea, trebuie să îți personalizezi metoda de preparare a cafelei. Până una alta, comand-o din magazinul nostru online și spune-ne ce părere ai!

Descoper-o și tu aici și comand-o online!

Din aceeasi categorie:

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Ethiopia Washed Sidamo Gr. 2

Cafeaua din regiunea Sidamo este cultivată în faimoasa vale ,,Great Rift”, care trece prin Kenya și taie direct inima Etiopiei. Aici cresc multe dintre cele mai renumite cafele din lume, chiar de-a lungul văii sau pe versanții munților. Etiopienii au consumat cafea în...

citește mai mult