NOUTATI

Sănătatea într-o ceașcă – O noua perspectivă asupra cafelei

Probabil că ați aflat despre nenumăratele beneficii pe care le oferă o ceașcă de cafea, inclusiv din articolele noastre. De această dată vom discuta în particular despre o nouă perspectivă asupra cafelei, sănătății si despre secretul ce stă la mijloc – antioxidanții.

Ce sunt antioxidanții?

Organsimul uman produce radicali liberi și antioxidanți.

Primii dintre aceștia provin din surse interne (stres, șoc emoțional) sau externe (alimentație nesănătoasă, tutun, alcool, poluare, etc.) și atacă celulele sănătoase, transformându-le chiar în alți radicali liberi. Astfel, se provoacă o reacție în lanț ce duce la diferite boli: diabet, artrită, Alzheimer`s, Parkinson`s, cancer, boli cardiace etc.

Antioxidanții reprezintă compuși de vitamine și/sau minerale pe care îi găsim în general în fructe și legume, care împiedică oxidarea celulelor organismului uman și care luptă împotriva radicalilor liberi.

Avem nevoie constant de antioxidanți pentru a ne păstra sănătatea intactă, întrucât trăim într-un mediu din ce în ce mai poluat, iar viața de zi cu zi de multe ori nu ne permite să ne menținem alimentația sănătoasă.

Cafeaua și antioxidanții

Conform studiilor făcute în ultimii ani asupra consumatorilor de cafea, multe din bolile enumerate mai sus au un risc mult mai mic de a se întâmpla.

Motivul? Antioxidanții pe care cafeaua îi contine, în special nivelul ridicat de acid clorogenic.

Analizându-se în mod exhaustiv principalele alimente ce conțin un număr ridicat de antioxidanți, s-a descoperit faptul că cel mai mare nivel de astfel de compuși se regăsește în cafeaua 100% Arabica prăjită și preparată.

Sursa: https://puritycoffee.com/antioxidants-coffees-secret-to-better-health-and-disease-prevention/

Conform rezultatelor acestui grafic, cafeaua prăjită conține mai multi antioxidanți decât afinele, ceaiul verde sau salata Kale.

Dar cum trebuie prăjită cafeaua pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți?

Mai deschis înseamnă mai sănătos

În studiul numit “Cellular Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Coffee Extracts with Different Roasting Levels” sau ,,Antioxidanții celulari și efectele antiinflamatorii ale extractelor de cafea la diferite nivele de prăjire” realizat in Seoul, Korea, și publicat în Jurnalul de Medicină Alimentară, în decembrie 2017, s-a ajuns la concluzia că, pe măsură ce este mai puțin prăjită cafeaua, aceasta își păstrează un nivel mai ridicat de antioxidanți.

În acelasi studiu, s-a analizat cantitatea de cofeina la fiecare stadiu de prăjire, iar concluzia a fost ca acesta nu se modifică semnificativ pe durata prăjirii.

La final, vă propunem  Cafe del Sol, o cafea 100% Arabica, prăjită mediu pentru a-și menține nivelul ridicat de antioxidanți și proprietățile antiinflamatorii și pentru a vă bucura de aromele naturale ale acesteia.

Yirgacheffe Ethiopia

Etiopia este situată în Cornul Africii și este mărginită de Somalia spre sud-est, Djibouti la est, Kenya spre sud, Sudan către est și Eritreea spre nord-est. Aceasta ocupă regiunea înaltă a platoului dintre câmpiile Nilului din Sudan și Eritreea. Etiopia este una...

citește mai mult

Despre Frappé – origini, variații și arome

Cuvântul Frappé provine din limba franceză de la jumătatea secolului al 19-lea și înseamna ,,înghețat”. Deși acum asociem cuvântul cu o anumită cafea rece, atunci era folosit pentru a descrie orice băutură înghețată (precum sucul de fructe) sau un lichior servit peste...

citește mai mult